Mini-survivalgids voor de kerstvakantie

kabouterspeurtocht

De kerstvakantie is niet voor niets The most wonderful time of the year…tijd die je het liefst van al doorbrengt met de mensen die je het liefste ziet op een originele locatie of tijdens een leuke daguitstap. Riebedebie serveert alvast 5 ultieme uittips op jullie laatste feestbord…om de laatste weken van het jaar niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. 

1. Op winterspeurtocht in het Arboretum Kalmthout

Mogen we je een geheimpje verklappen? Al jaren wonen er kabouters in de tuin van Arboretum Kalmthout. Ze helpen met tuinieren, hangen naamkaartjes aan de bomen, helpen zieke vogels en egels verzorgen, en doen nog zo veel meer. Normaal verstoppen ze zich maar deze winter mag je mee op stap. Neem een kaboutertje en volg de kabouterwegwijzers in de tuin. Zie je een rode kaboutermuts, dan is het tijd voor een spelletje of een opdracht. Van de kabouters zelf leer je onderweg hoe zij leven en hoe ze zorg dragen voor de dieren en de natuur. Op het einde van de speurtocht mag je jezelf een echte arboretumkabouter noemen! Doe je winterjas en je laarzen of stapschoenen aan, en beleef tijdens de kerstvakantie enkele uurtjes buitenplezier. Ideaal voor kinderen tussen 4 en 10 jaar en hun familie!

Arboretum Kalmthout is elke dag open van 10 tot 17 uur, enkel gesloten op 25 december en 1 januari.

2. Winterwonderkasteel in Gravensteen Gent

Het eeuwenoude Gravensteen wordt weer omgetoverd tot een magisch Winterwonderkasteel! Feeërieke verlichting, feestelijke versiering, knisperende haardvuren en stemmige muziek, brengen je in een heerlijke eindejaarsmood. Binnen de dikke kasteelmuren zijn warmte en gezelligheid troef in de donkerste tijd van het jaar. Bedenk alvast een wens en hang hem bij je bezoek in de wensboom.

Kom het kasteel (her)ontdekken met je kinderen! De zoektocht brengt je langs tot de verbeelding sprekende vertrekken, oneindige torentrappen en sfeervolle kantelen. Boven wacht jullie een machtig uitzicht over de verlichte binnenstad. Opdracht volbracht? Loop dan nog even langs de shop voor een kleine verrassing!

Inbegrepen in het toegangsticket. Voor kinderen tot 12 jaar.
 

winterwonderkasteel

3. Winter in het Zwin
In het Zwin valt in de kerstvakantie extra veel te beleven. In de vogelkijkhutten geven de gidsen tips hoe je vogels kan voederen en hoe je je eigen tuin aantrekkelijk kan maken voor zangvogels. Spot vogels door een telescoop en in de labohut kijk je door een microscoop. De Zwingids vertelt je alles over de zaden, veren en kleine dierenskeletten die je uitvergroot kan zien.


4. Laat je meeslepen door Bilzen Mysteries in Alden Biesen
Een mysterieus kasteel. De avond valt, Alden Biesen komt tot leven. Stap door de poort, zet je tablet aan en wandel mee in het verhaal. Heden en verleden smelten samen tot één groot avontuur vol spectaculaire beeld-, klank- en lichteffecten. Volg de Heer van Biesen, vertolkt door Jan Decleir. Hij kent alle geheimen van deze historische plek. 800 jaar geschiedenis. Van de donkere middeleeuwen tot een verwoestende brand. Durf jij deze tijdreis aan?

5. En alles wordt logisch...bij Technopolis
‘Kan ik fietsen met vierkante wielen? Hoe blijft een duikboot onder water? Hoe werkt een heteluchtballon? En wat? Hoe? Waar? Huh!?’ Lijkt er nooit een einde te komen aan die eindeloze vragenstroom?  Gun jezelf wat ontspanning tijdens de feestdagen en ga naar Technopolis. Hier kunnen je curieuzeneuzemosterdpotten nooit te veel (of te gekke) vragen stellen. Op alle vragen vinden ze immers het antwoord in de wetenschap… én in onze vernieuwde hoofdexpo. Heel simpel en in slechts een paar stappen, want in Technopolis wordt alles vanzelf… logisch.

 

zwin
Copyright: het Zwin