4 x activiteiten om op Archeologiedagen te doen

Archeologie spreekt tot de verbeelding van klein en groot. Opgravingen maken ons nieuwsgierig want ze vertellen iets over ons verleden: hoe leefden onze voorouders, wat aten ze, hoe zagen hun woningen eruit? Tijdens de Archeologiedagen kan je deelnemen aan leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten om meer te weten te komen over archeologie in al haar facetten. Benieuwd naar welke 3 topactiviteiten wij jou sturen? 

MOT

1. Leer strovlechten door een echte archeologe in MOT Grimbergen

Sinds de prehistorie is graan basisvoedsel voor de mens. Stro was een restproduct maar zeker geen afval. Het stro diende als bouwmateriaal, in de stallen of om gebruiksvoorwerpen als hoeden of manden mee te vlechten. In de donkere wintermaanden werden in landbouwgebieden allerlei versieringen gevlochten uit stro. Vaak hadden deze een symbolische betekenis bij godsdienstige of volkse feesten. In de collectie van het MOT zijn er enkele mooie voorbeelden van oogstsymbolen, geluksbrengers en ander sierlijk vlechtwerk. Nu kan je deze zelf leren maken tijdens de Strovlecht-Doe.
 
Eerst krijg je een korte uitleg over het materiaal en de technieken. Vervolgens selecteer je het stro en begin je met een gewone platte vlecht om voeling te krijgen met het materiaal. Je leert knopen, je wordt attent gemaakt op mogelijke valkuilen en krijgt tips voor een mooi resultaat. Eens je dit onder de knie hebt, maak je een figuur, zoals een oogstsymbool, een juweel of een dier. Wie dat snel in de vingers heeft, kan proberen een ronde vlecht te maken.
Je krijgt een handleiding om te vlechten en wat stro mee om thuis te oefenen.
 
Lesgever
Iris Langen is archeologe en gepassioneerd door erfgoed in al zijn facetten, in het bijzonder in diverse ambachtelijke technieken zoals strovlechtwerk.
Ten Duinen

2. LEGO-workshop in Ten Duiinen in Koksijde

Waar zitten de LEGO® fans? Want deze workshop is je op het lijf geschreven. Het Abdijmuseum heeft een gigantische LEGO®maquette van de abdij staan en tijdens de Archeologiedagen vormt deze inspiratie voor een workshop met nog veel meer LEGO® blokjes.  

Op 22 mei verzorgt Little Brickroom een nieuwe workshop rond de boeiende geschiedenis van de Duinenabdij. Gast van dienst is Giovanni, die samen met David deelnam aan dat tv-programma over de blokjes! Deze bouwmeester zal je begeleiden om bouwwerken uit LEGO® te maken die het verleden tot leven laten komen, en dat op de plek waar ooit die machtige middeleeuwse Duinenabdij pronkte… 

Praktisch:

  • zondag 22 mei (14.30 u., 16.30 u.)
  • Per gezinsbubbel (max. 4 à 5 personen)
  • Duur: ongeveer 1,5 uur
  • Ticketprijs: 25 euro per gezin (incl. één unieke LEGO® make ’n take monnik van Amazings die je mee naar huis krijgt)
  • Locatie: Abdijmuseum Ten Duinen
archeologiedagen

3. Kruip in de rol van een toekomstige archeoloog in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Het Gallo-Romeins Museum neemt ook dit jaar deel aan de ‘Archeologiedagen’. Er is geen betere plek dan het museum om kennis te maken met deze tot de verbeelding sprekende wetenschap.

Rondleiding: Kies een vondst!

Een ervaren gids toont je de hoogtepunten van de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’. Aan het begin van de rondleiding kies je aan de hand van postkaarten je favoriete stukken uit. Welke voorwerpen vind je zelf extra interessant, mooi, merkwaardig? Laat het de gids weten. In de rondleiding zoomt hij in op de gekozen voorwerpen. Hij beantwoordt al je vragen. 

Achter de schermen

Heb je altijd al willen weten waar en hoe voorwerpen van de museumcollectie worden bewaard, onderzocht en geregistreerd? Medewerkers van onze wetenschappelijke afdeling nemen je mee naar het museumdepot en gunnen je een unieke blik achter de schermen. Zij tonen je enkele fascinerende stukken en vertellen honderduit over de resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek.

Je kan beide activiteiten combineren of eentje uitkiezen.

Wil je liever op eigen tempo een bezoek brengen aan de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’? Dat kan ook!

Emma en Otis

4. Met Emma en Otis op avontuur

Speurneuzen van 4 tot 7 jaar maken tijdens de Archeologiedagen op 21 & 22 mei op een leerrijke en uitdagende manier kennis met archeologie. Samen met Emma en Otis gaan ze op avontuur in Tongeren en Oudsbergen en duiken in het verleden.

Emma en Otis

Kinderauteur en -illustratrice Liesbet Slegers ontwikkelde i.s.m. de provinciale afdeling Erfgoed het toegankelijk educatief boekje ‘Emma en Otis vinden een muntje’. Als Emma en Otis met hun hondje Botje op wandel zijn, vindt Botje een bijzondere munt. Benieuwd waar deze vandaan komt? Ontdek het tijdens twee gratis ‘Emma en Otis’-gezinswandelingen.

Junior archeoloog

Kruip van 10 – 18 uur in de huid van een archeoloog in het Romeinse Tongeren of in het Archeologisch park de Rieten. Elk kind ontvangt een coole ‘Emma en Otis’-rugzak met allerlei spulletjes om de opdrachten te voltooien. Op het einde wacht voor de succesvolle Junior archeologen een mooie beloning!

Wanneer: 21 mei en 22 mei van 10 u. tot 18 u.

Voor wie: gezinnen/families met kinderen tussen 4 en 7 jaar

Wandeling 1: het Romeinse Tongeren, start en einde: Via Julianus 2, Tongeren (Toerisme Tongeren). Deze wandeling wordt aangeboden tot 15 september 2022.

Wandeling 2: het Archeologisch park de Rieten, start en einde: Rietenstraat, Oudsbergen. Op zondag bieden IOED Kempen en Maasland en de gemeente tussen 14 u. en 18 u. ook workshops en de zoektocht ‘Archeoloog voor 1 dag’ aan (geschikt vanaf 9 jaar).