Deze zomerexpo's mag je niet missen

huis van de europese geschiedenis

Tijdens welke uitstap ben je beschermd tegen regen en/of hitte, terwijl je ondertussen ook nog dingen bijleert? Yep: we hebben het over een bezoek aan een museum. Deze zomer kan je op heel wat plaatsen in Vlaanderen & Brussel opnieuw tijdelijke expo’s bezoeken. Wij hebben de tofste zomertentoonstellingen voor jou op een rij gezet. 

1. Propagandaposters in het Huis van de Europese Geschiedenis 

WO I en II, de Koude Oorlog en de diverse sociale bewegingen van deze en vorige eeuw. Het passeert allemaal de revue op de propagandaposters die je kan bekijken tijdens de tentoonstelling ‘Als muren spreken!’. Deze selectie uit de postercollectie van het Huis van de Europese Geschiedenis legt de parallellen bloot tussen gebeurtenissen uit het verleden en de conflicten die de wereldpolitiek vandaag domineren. Een must see voor geschiedenisliefhebbers. 

 • Van 30 april 2022 t/m november 2022 

 • Prijs: het Huis van de Europese Geschiedenis is gratis toegankelijk 

www.historia-europa.ep.eu 

2. Levensverhalen & tattoos in het Speelkaartenmuseum 

Eind vorig jaar ging het Speelkaartenmuseum in Turnhout op zoek naar mensen met een tatoeage die ‘iets’ te maken heeft met speelkaarten. Een speurtocht die meer dan 100 straffe verhalen uit binnen- en buitenland opleverde. Een half jaar later brengt de expo ‘Onderhuids’ 15 van die verhalen tot leven. Fotografe Ans Brys zorgde voor de beelden, journalist & auteur Matthias M.R. Declercq voor de woorden. 

 • Van 19 mei 2022 t/m 26 februari 2023 - gesloten op maandag 

 • Prijs: -18 jaar: gratis / 18-65 jaar: 5 euro / reductietarief: 3 euro 

www.speelkaartenmuseum.be/onderhuids 

an brys tattoo onderhuids
Foto: Ans Brys

3. Paul van Ostaijen in beeldende kunst bij Atlantikwall Raversyde 

 In 1922 verscheen de dichtbundel ‘Bezette Stad’ van Paul van Ostaijen. Met beroemde gedichten als ‘Music Hall’ (Boem Paukeslag!) en ‘Zeppelin’ werd hij een inspiratiebron voor avant-garde kunstenaars. Maar hoe inspirerend en actueel is zijn poëzie nog? Dat proberen 5 beeldende kunstenaars te achterhalen in de reizende tentoonstelling ‘Boem Paukeslag: Bezette Stad x5’. Verwacht je aan zeefdrukposters, kunst op doek & slam poetry. 

 • Van 12 maart 2022 t/m 11 december 2022 

 • Prijs: 8 euro / reductietarief: 6 euro / -13 jaar: gratis  

www.raversyde.be 

expo raversyde

4. Verdiep je in de mensenrechten in Kazerne Dossin 

Wat hebben Nafi Thiam, Greta Thunberg en Malala Yousafzai met elkaar gemeen? Elk op hun manier komen ze op voor de universele rechten van de mens. ‘Universal Human Rights’ is een interactieve tentoonstelling die je keihard met de neus op de feiten drukt, maar die ook hoop & inspiratie brengt om zelf je steentje bij te dragen.  

 • Van 10 februari 2022 t/m 13 november 2022 - gesloten op woensdag 

 • Prijs: 10 euro / reductietarief: 8 of 5 euro / -10 jaar: gratis  

www.kazernedossin.eu 

royals
trainworld

5. Koninklijk treinreizen in Train World 

Onze koning Leopold I was het eerste staatshoofd ter wereld dat de trein nam én over een koninklijk rijtuig beschikte. Tijdens de expo ‘Royals & Trains’ ontdek je de rijke treingeschiedenis van onze koninklijke familie aan de hand van nooit eerder getoonde documenten en archiefstukken. Ook het merendeel van de 5 luxueuze, koninklijke rijtuigen worden voor de allereerste keer ooit publiek tentoongesteld.  

 • Van 10 mei 2022 t/m 22 januari 2023 - gesloten op maandag 

 • Prijs: -4 jaar: gratis / 4-5 jaar: 5 euro / 6-17 jaar: 11 euro / +18 jaar: 15 euro  

www.trainworld.be 

my little pony

6. Nostalgische pony’s in het Speelgoedmuseum 

Ken jij de speelgoedpaardjes van My Little Pony van het merk Hasbro nog? Wel, die bestaan in 2022 al 40 jaar! In het Speelgoedmuseum in Mechelen ontdek je deze zomer de voorloper ‘My Pretty Pony’ uit 1981 en alle felgekleurde paardjes die in de jaren daarna voorbij galoppeerden in de speelgoedwinkels. Leuk voor jong en iets minder jong! 

 • Van 24 juni 2022 tot 26 februari 2023 

 • Prijs: Kinderen -3 jaar: gratis / 3-12 jaar: 7,50 euro / +12 jaar: 10 euro / +65 jaar: 9 euro