4 X waarom Open Monumentendag ook leuk is met kinderen

Jong geleerd is oud gedaan! En dat geldt zeker en vast ook voor monumenten bezoeken. Tijdens Open Monumentendag op zondag 12 september zijn er heel wat van onze leden die hun best doen om de kleinsten extra in de watten te leggen. Wij zetten alvast 4 x leuke activiteiten voor jou op een rijtje. 

1. Open Monumentendag: Ontrafel mysterieuze sporen in Ename

In Ename dwaalt een mysterieuze gedaante rond. Wat is er aan de hand? Geen idee. Wat wel vaststaat, is dat deze geheimzinnige figuur jullie hulp nodig heeft. Volg de weg en vind sporen, aanwijzingen, uitdagingen en raadsels. De zoektocht van ongeveer 3 km brengt jullie langs het tot de verbeelding sprekende Enaamse erfgoed en laat jullie honderden jaren terug in de tijd reizen. Hebben jullie de nodige kwaliteiten als spoorzoeker? Kom dan naar Ename… als je durft. Draag gepaste schoenen want in het bos kan het modderig zijn.
We maakten een stappenplan specifiek voor deze activiteit. Deze kan je opvragen bij je reservatie of downloaden via onze website www.oost-vlaanderen.be/openmonumentendag.

Belle Epoque

2. Open Monumentendag: Kindertijd in de Belle Epoque

Kinderen van vandaag gaan naar school, gamen, kijken televisie,… maar hoe beleefden kinderen anno 1900 hun tijd, wat waren hun favoriete spelletjes, met welk speelgoed speelden ze, hoe zag de kindermode er toen uit,…ontdek dat en nog zoveel meer in deze boeiende expo.

In samenwerking met Huis Van Alijn Gent, Eperon D’Or Izegem, Vives
Spellenarchief, Gemeente De Haan en privéverzamelaars.

Er dient vooraf gereserveerd te worden op www.belleepoquecentrum.be/tickets en daar kan je het gratis ticket open monumentdag 2021 aanvinken.

Lieremolen

3. Open Monumentendag : Een bezoek aan de Lieremolen in MOT Grimbergen

Tijdens Open Monumentendag houdt MOT Grimbergen opendeur aan de Liermolen en laten ze zelfs de kleinste kamertjes zien. Onlangs verkreeg de Liermolen een erkenning als “open erfgoed” omdat hij permanent op een publieksvriendelijke en fijne manier open is voor iedereen en iedereen ervan kan meegenieten. Een bezoek aan de Liermolen is geen doorsnee museumbezoek. Je kan er actief technisch erfgoed ontdekken zoals de draaiende watermolen, het bakhuis en vakwerkgebouwtjes als de bijenhal en het Wan-kot.

En je kan er tal van andere leuke activiteiten doen zoals o.a. een bakdemonstratie in het bakhuis. Twee bakovens in één bakhuis! De oven werd volledig heropgebouwd en de Pietersoven gerestaureerd. Ze leggen graag uit waarom en hoe ze dit deden.

4. Open Monumentendag in Bezoekerscentrum ANNO 1465: Campo Cobertizo

Breng in bezoekerscentrum ANNO 1465 een bezoekje aan het Spaans Kamp van vzw Horizon Educatief. Kom binnen in Campo Cobertizo, opgetrokken tijdens het Beleg van Oostende. In het kamp beleef je de harde discipline van het militaire kampleven via belevingsactiviteiten. Schiet met een katapult, mars als een echte piekenier of ontspan met enkele volksspelen. Beleef het leven in het Spaanse kamp en speur ondertussen naar de indringer. Kan jij de spion ontmaskeren?

Meer weten over Open Monumentendag met kinderen? Ontdek hier het volledige aanbod