Architectuur saai voor kinderen? Niet in deze gebouwen

Op zoek naar een cultureel architectuuruitstapje met het gezin? Deze 5 prachtige plekken moet je absoluut eens gaan ontdekken samen:

1. Labyrint in C-mine in Genk
Labyrint, de indrukwekkende architectuur met stalen constructie die Gijs Van Vaerenbergh in 2015 ontwierp voor het tienjarig bestaan van C-mine, kan je nog steeds bezoeken. Achter de installatie zit het kunst- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh, de jonge ontwerpers die de regio al wisten te verrassen met het ‘doorkijkkerkje’ in Borgloon. Het duo koos voor een installatie in de vorm van een doolhof, omdat doolhoven van alle tijden zijn en doorheen de tijd geëvolueerd zijn in de rol die ze spelen. Gaande van uitdagingen die mensen moesten overwinnen om te overleven, tot belevenisparcours. Mensen laten zich graag verdwalen… Jij ook? (copyrigt foto: c-mine)
Alle info vind je hier

2. Panoramatoren in 't Zwin
Gloednieuw en keichique! Van op het dakterras van het bezoekerscentrum heb je een prachtig zicht op de omliggende Zwinnatuur en het polderlandschap. Neem zeker de tijd om even langs te gaan op onze panoramatoren. Van hier uit heb je een machtige uitkijk op de Zwinvlakte, de Zwinduinen en -polders en...zelfs op de zee...je kinderen gaan dit GEWELDIG vinden! (copyright foto: 't Zwin)
Alle info vind je hier

3. Belfort in Gent
Het belfort van Gent is meer dan 700 jaar oud en 95 meter hoog. Op elke verdieping is een klein museum ingericht, maar klim ook zeker tot boven in de torenspits voor een onvergetelijk zicht. Ideaal om je kroost mee vooruit te krijgen door hen deze unieke toren eens te laten bestijgen. (copyright foto: visit gent)
Alle info vind je hier

4. Muziekinstrumentenmuseum ' MIM
Wie 't MIM al eens bezocht heeft, weet dat dit een prachtig staaltje art nouveau is. Het gebouw is niet voor niets een van de mooiste panden in art nouveau van Brussel. Het werd gebouwd in 1899 naar een ontwerp van architect Paul Saintenoy. Bovendien besloot men nog een derde, nieuw gebouw op te richten aan de Villa-Hermosastraat voor de reserves van niet-tentoongestelde stukken. De werkzaamheden hebben verscheidene jaren geduurd. In december 1998 heeft het mim officieel de sleutels van de gebouwen in ontvangst genomen. De verzameling is overgebracht in de loop van 1999, de verhuizing nam tien maanden in beslag. Het nieuwe mim opende zijn deuren in juni 2000. De Regie der Gebouwen beschouwt de renovatie van het Old England gebouw en de installatie van het mim als een van haar prestige projecten. Ideaal om het eens met je kroost te bezoeken en hen ondertussen onder te dompelen in de wereld van muziekinstrumenten.
Alle info vind je hier

5. Batterij Aachen in Raversyde
Dit uniek bunkercomplex uit WO I ligt in een glooiend duinengebied met uitzicht op de zee. Dit bunkercomplex is voor kinderen sowieso een cool gebouw om eens te zien. De batterij onderging een uitgebreide en grondige restauratie en herinrichting. Verdiep je in de boeiende geschiedenis van het leven in de kustbatterij en aan de bezette kust. Met beeld, animaties en een 3D-reconstructie kom je meer te weten over de mysterieuze oorlog op zee en de kustverdediging. Pik ook een vleugje cultuur mee en ontdek het Groen Geruite huis van kunstenares Lily Van der Stokker die zich inspireerde op het artistieke verleden van prins Karel en camouflagetechnieken op schepen. (copyright foto: raversyde)
Alle info vind je hier

Tip: Verken Batterij Aachen met gids
Elke eerste zondag van de maand (6 oktober en 3 november)
Een rondleiding met gids is een unieke ervaring. Je ontdekt allerhande weetjes en dingen die je anders misschien over het hoofd zou zien. Duik in de kustverdediging en het leven in de kustbatterij.