Krokuskriebels: 7 x educatieve uitjes

Geen inspiratie voor kindvriendelijke activiteiten tijdens de krokusvakantie? We’ve got your back! We hebben 7 wijze, leerrijke uitstapjes in Vlaanderen gepland, ééntje voor elke dag van de week. Lees snel verder & ontdek waar we jou overal naartoe sturen. 

Charlie, maar ook Lilou, zijn op een leeftijd waarop ze leerstof absorberen alsof het niets is. Met mijn man genieten we er enorm van om ze mee te nemen op leerrijke uitstapjes waar ze al spelend over de wereld leren. En dan nog liefst op ontdekking in de natuur! Deze week nemen we jou elke dag mee naar één van onze favoriete educatieve uitjes.  

Veel plezier!

Sint Baafs Gent
Copyright: Visit Gent

Maandag: Kidstour in Bezoekerscentrum Sint-Baafskathedraal 

Een bezoek aan het Lam Gods en de Sint-Baafskathedraal beleef je met de hele familie. Hiervoor werd speciaal de Kids Tour ontwikkeld. In een bezoek van 40 minuten word je met behulp van Augmented Reality ondergedompeld in de fascinerende geschiedenis van het Lam Gods en de Sint-Baafskathedraal. De Kids tour onderscheidt zich van de andere beschikbare tours (‘Master of detail’ tour en ‘Standard tour’) door de toevoeging van speelse elementen in Augmented Reality en een virtuele bisschop die zijn taalgebruik heeft afgestemd op de jongere bezoekers. Het is ook perfect mogelijk om binnen hetzelfde gezin te kiezen voor verschillende tours. Sowieso gaat het hele gezin samen op pad. Het bezoek eindigt bij het enige echte meesterwerk, het wereldberoemde Lam Gods van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck.De Kids Tour is beschikbaar in het Nederlands, in het Frans en in het Engels.

Dinsdag: Bokrijk in Limburg

Nog zo’n klassieker die je minstens éénmaal gedaan moet hebben: Bokrijk. Start je bezoek in het Openluchtmuseum waar je terugkeert in de tijd, anno 1919. De acteurs nemen je mee naar een periode net na de Eerste Wereldoorlog waar de was nog met de hand gedaan was, de schoolplicht net was ingevoerd en de Spaanse griep voor onrust zorgde. Ontdek er ook alles over ambachten van toen en nu. Dagelijks kunnen je kinderen zelf aan de slag in één van de 5 ateliers. Of ontdek de demonstraties van de pottenbakker, de molenaar, de smid, de herder, de imker, de herborist en andere ambachtslui. 

Tip: Wandel of fiets door een 200 meter lang pad dwars door een vijver! In het midden staat het water je op ooghoogte. Een ommetje waard.  

Woensdag: Zwin in Knokke-Heist 

Welkom in de internationale luchthaven voor vogels. Sinds de renovatie van het natuurpark in 2019 zakken we maar al te graag af naar het Zwin. Dankzij het huttenparcours kan je de natuur van heel dichtbij beleven. Van de voederhut, waar je de vogels van heel dichtbij kan zien, tot de zoet- en zoutwaterlabo’s waar de kleinste diertjes onder de loep kan nemen. Ook de interactieve tentoonstelling is plezant: je leert er vliegen als een vogel, de verschillende eitjes die ze leggen onderscheiden en nog veel meer. En natuurlijk kan je jouw uitstapje niet afronden zonder een bezoek aan de zwinvlakte, een heerlijk stukje ongerepte natuur. Wist je dat ze nu ook een blotevoetenpad hebben?  

Tip: Maak zeker ook een wandeling in de Zwinduinen en -polders. Je kan er neus aan neus komen te staan met Schotse hooglandrunderen, Konikpaarden, Shetlandpony’s en schapen die de boswachter helpen met het duurzaam onderhoud van het natuurgebied. 

hidrodoe

Donderdag: Hidrodoe in Herentals

Vandaag een thema waar mijn kindjes zot van zijn maar waar we misschien niet genoeg bij stilstaan: water. Je weet waarschijnlijk al dat het menselijk lichaam bestaat uit 70% water, maar wist je ook dat de hoeveelheid water op de aarde altijd constant blijft? In Hidrodoe leer je al spelend over water. Daarbij is het een echte speelparadijs met de vele experimentjes en het binnen- en buitenwaterpark. Uitdaging: Lukt het jou ook om reusachtige waterbubbel te maken? 

Tip: Wil je op voorhand al experimenteren met water? Probeer dan deze leuke watertrucjes thuis! 

Vrijdag: Plantentuin in Meise

Bosanemonen, sleutelbloemen, magnolia’s.. De lente komt eraan en dat zie je goed in de Plantentuin. Koning Amaryllo neemt je mee door de 92 hectare grote groene oase die stilaan uit zijn winterslaap ontwaakt: Welke kleuren zie jij dit seizoen? Naast de bijna 600 soorten spontane planten, zijn er ook nog heel wat exotische varianten te ontdekken in de serre, het Plantenpaleis. Doorheen de verschillende klimaatzalen, van de woestijn tot het tropische regenwoud, zal je aan de hand van doe-elementen immens grote planten, maar ook stekel- en stinkende varianten tegenkomen. Je kan er trouwens ook heerlijk verstoppertje spelen, maar blijf op de paadjes!

Tip: Te koud of te nat naar jouw goesting? Neem een paar laarzen mee & stap het 2,5 km Verwonder-je-voeten-pad af!    

museum natuurwetenschappen

Zaterdag: Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel

En we gaan nog niet naar huis… Reusachtig of miniem, uitgestorven of veel voorkomend, exotisch of inheems, in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen ontdek je alle diersoorten die vandaag en jaren geleden leefden. Waarom is de Afrikaanse olifant groter? Hoeveel water kan een kameel drinken? Heeft een spin nu echt 8 poten? Allemaal vragen die je hier aan de hand van doe activiteiten zal ontdekken.

Tip: Ontmoet de 67 miljoen jaar oude Trix & haar T-rex-vriendjes en ontdek hoe deze toproofdieren uit het krijttijdperk leefden! 

Zondag: Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke 

We eindigen de week in het recreatiedomein Puyenbroeck. Nog even uitwaaien met een stevige wandeling in dit 510 hectare grote natuurdomein. Of kies je liever één van deze buitenactiviteiten: het dierenpark bezoeken met boerderijdieren uit eigen streek, spelen op één van de leeftijdsgebonden speeltuinen, een bootje huren, roeien op het meer (van april tem september), je zintuigen (en tenen!) tijdens een blotevoetenwandeling prikkelen, zwemmen, (mini)golf spelen, fietsen, mee met het treintje (april tem september)… Voor ieder wat wils!

Tip: Toch nog een leerzaam moment inlassen? Neem de kinderen mee naar het verkeerpark en leer ze over de do’s and don’t in het verkeer! (te reserveren)