Negen om te zien in Blankenberge

Bron foto’s:  Toerisme Blankenberge & Westtoer

Sommige clichés kloppen. Weer of geen weer, aan zee is het altijd genieten. Vier seizoenen lang, maar zeker in de zomer. Benieuwd wat je allemaal kan zien en doen in Blankenberge? Een overzichtje, getest en goedgekeurd door onze reporters! 


Voor de coronacrisis trok het gezin van Riebedebie-reporter Leen Holvoet voor een korte vakantie naar onze Belgische kust. Op hun goed gevulde agenda stond uitwaaien op het strand, maar ze bezochten ook enkele topattracties. Want die vind je ook in Blankenberge.

1. LEER ALLES OVER DE ONDERWATERWERELD IN SEA LIFE BLANKENBERGE
Leen: “Net voor de coronacrisis bezochten wij enkele toppers aan zee. SEA LIFE stond al een tijdje op onze bucketlist. Bij het binnenkomen werden we meteen meegezogen naar tropische wateren en de vissen die er leven. Bij tal van aquaria kan je je vergapen aan vissen in allerlei kleuren, vormen en maten. En aan kreeften, zeeanemonen, kwallen, waterschildpadden, zeepaardjes… veel te veel om op te noemen. Naast de aquaria of terraria vind je educatieve panelen en aanraakschermen waarmee je meer info kan oproepen.”

'Kan er iemand helpen met de verzorging van een zeehond?'
“Tijdens ons bezoek aan SEA LIFE vroeg er een dierenverzorgster of er een kind kon helpen om de zieke zeehond te verzorgen. Dat moet je onze Quinten geen twee keer vragen. Zijn vinger ging de lucht in en … hij stond klaar om de verzorgster te assisteren. Quinten kreeg een witte doktersjas aan en leerde samen met het publiek alles over zieke zeehondjes. Wat een ervaring! Daarna gingen we kijken in de zeehondenopvang.” Besluit? SEA LIFE is echt een dikke vette aanrader, want je kan er ook otters en pinguïns zien en uitleg krijgen tijdens voedermomenten. Als er na al die uitleg nood is aan wat ontspanning, dan vind je in het buitengedeelte ook nog een speeltuin met een piratenschip en ook een touwbruggenparcours. Wij komen zeker nog eens terug,” aldus Leen.

Corona-update! 
Door Corona is de interactie met de dierenverzorgers deze zomer wellicht beperkt of niet mogelijk.

2. GROEN DOEN IN HET ZEEBOS EN DE FONTEINTJES
Wie graag geniet van een streepje groen is in Blankenberge ook aan het juiste adres. Onze Riebedebie-reporter Mieke trok een tijdje geleden richting ‘t zeetje met haar gezin
Mieke: “We genoten van een heerlijke wandeling doorheen het aangelegde bos en ontdekten in het midden nog een mooi aangelegde speeltuin en een leuke vogelkijkhut. Vanuit het Zeebos staken we de drukke Kustbaan over en kwamen zo in het prachtige natuurgebied van de ‘Fonteintjes’. Hier kan je wandelen tussen beschermde duingebieden en plassen en genieten we van het strand, en niets meer. Heerlijk!

3. SPELEN OP EN ROND DE PIER
De Belgium Pier heeft een rijke geschiedenis achter de rug en behoort ondertussen tot het nationale patrimonium. Tot ver over de landsgrenzen geniet dit unieke bouwwerk – een 350 meter lange brug in zee - erkenning en herkenning.
Riebedebie-reporter Micheline trok voor de coronacrisis een dagje naar Blankenberge met haar kleinkinderen. Micheline: “Op het strand bij de Pier is er een leuke glijbaan voor de kleintjes. De oudere kinderen en wij ook,natuurlijk, speelden er ouderwetse strandspelletjes. Het is ook hét moment om knutselgerief zoals schelpen, eikapsels van de rog en stukjes wrakhout te sprokkelen. Goed voor een uurtje knutselen bij regenweer. Voor het fantasieleven van de kinderen is het leuk om op de Pier te lopen. Laat ze eens op hun buik liggen en door de plankopeningen kijken naar het klotsende water. Reacties gegarandeerd! In het restaurant krijg je een prachtig uitzicht bovenop de lekkere dingen die je er kan proeven. En niet onbelangrijk, het is er op en top familievriendelijk! Vergeet zeker ook niet om eens binnen te lopen in het gebouw op de kop van de Belgium Pier. Dat is een prachtig gebouw!”

4. VAN RACEN IN DE KINDERAUTODROOM TOT FIETSEN IN DE LUSTIGE VELODROOM
Naast de Pier is er de Kinderautodroom, een go-cart-circuit voor kinderen vanaf 6 jaar. Heel leuk om te doen en niet te duur. Micheline: “Als (groot)ouder kan je op verschillende plaatsen van het circuit zitten en de kinderen in de gaten houden. Na een half uurtje zijn ze redelijk moe, want er zitten toch kleine hellingen in het parcours. Op en top veilig en de go-carts zijn in zeer goede staat. Bovendien is het circuit goed te overzien en veilig omheind waardoor het een topactiviteit is om met (klein)kinderen te doen. Kies een go-cart uit en race een half uur op het circuit onder de Pier, een absolute aanrader! Wie eens met gekke fietsen wil rijden, kan dat op de houten piste op het strand met allerlei gekke fietsen iets verderop in de Lustige Velodroom. Uniek in Europa, voor jong en oud!”

5. BELEEF HET GOUDEN TIJDPERK IN HET BELLE EPOQUE CENTRUM
Wil je een museum bezoeken aan zee? Dan is het Belle Epoque Centrum echt een plek waarmee je kennis moet maken. Je ontdekt er de glorie van de belle époque, een periode van ongeveer 1870 tot 1914 waarin de Europese burgerij een redelijke welvaart kende. Je wordt er ondergedompeld in de zorgeloze, feestelijke sfeer die Blankenberge uitstraalde ten tijde van de belle époque. Een interactieve tentoonstelling met affiches, postkaarten, kledingstukken, tal van foto’s en filmmateriaal vertelt een nostalgisch verhaal. Bewonder ook enkele prachtige exemplaren van wandtegeldecoratie en ontdek wat de invloed van art nouveau betekende in Blankenberge. Er is een fantastisch dakterras met een zitbank in de stijl van Gaudi.

6. 75 jaar Suske en Wiske meert aan in Blankenberge
Suske en Wiske plannen deze zomer een reis naar Blankenberge. Samen met hun vrienden vieren ze hun 75-jarig bestaan en dat doen ze niet onopgemerkt. Hun reis bestaat uit een groots opgezette binnen- en buitenexpo, waarbij verschillende facetten van Willy Vandersteens striphelden worden belicht. Lokaal Bestuur Blankenberge sloeg tijdens dit feestjaar 750 jaar Blankenberge de handen in elkaar met 3D World Fun & Magic en Standaard Uitgeverij. Dat resulteerde in expo’s op verschillende locaties in de stad. De expo vindt plaats van 1 juli tot 13 september. Daphné Dumery, burgemeester: “De expo biedt een mooie mix tussen informatie en interactiviteit, geschikt voor jong en oud. In het Casino leer je bij over de striphelden en Studio Vandersteen en de vier tekenaars. Alle uitvindingen (de Gyronef, Terranef en Vitamitje) bewonder je levensecht. De wondere wezens komen aan bod, net als de evolutie van de hoofdfiguren doorheen de voorbije 75 jaar. Bezichtig originele tekeningen en kom meer te weten over het album Amoras, het verhaal waarin de hoofdrolspelers elkaar voor het eerst ontmoeten. Met tal van doe-activiteiten, een fotobooth, animatie en een shop. In de stedelijke bibliotheek leer je hoe een strip wordt gemaakt, d.m.v. schetsen, documentatie en studies. Wist je trouwens dat Blankenberge aan bod komt in het nieuwste album Team Krimson? In de Belgium Pier leer je dan weer alles bij over Suske en Wiske doorheen de geschiedenis. Hoe integreren ze de actualiteit in hun strips en hoe komen ze toch aan de typische tintelende titels? Maak een foto bij een unieke en gigantische zandtekening van Theo Grobben. Ook het Belle Epoque Centrum niet ontbreken als locatie. Je maakt er een reis door de tijd met de teletijdmachine. Je ontdekt de striphelden in een échte belle-époquesetting. In SEA LIFE Blankenberge kan je samen met Suske en Wiske op zoek gaan naar visjes, groot en klein. Kortom, je kan niet om Suske en Wiske heen deze zomer! Er is genoeg te beleven voor jong en oud!”

7. ONTDEK DE NATUUR LANGS HET KIEVITSPAD
Op zoek naar natuur in Blankenberge. Dan is het bezoekerscentrum Uitkerkse Polder dé plek voor speelvogels! Reporter Lobke herinnert zich nog goed hoe leuk het er was tijdens haar laatste bezoek aan Blankenberge. Lobke: “Kinderen kunnen er zich naar hartenlust uitleven op de natuurspeelzone met de klauterstammen, klimtouwen, boomnest en wiglo. Ze ontdekken er al spelend het silhouet van de vliegende Kievit. Uuuuuuren ravotplezier verzekerd! Onze tip? Vraag zeker in het bezoekerscentrum naar een gratis wandelfolder en verrekijker.”

8. BLANKENBERGE OP DE FIETS
In het Infopunt Toerisme vind je verschillende fietsroutes die je zowel de mooiste plekjes in de stad als in de natuur laten zien! Via de Gentele fietsroute fiets je vanuit Blankenberge zo de polders in. Een echte aanrader voor wie van de natuur houdt!

9. DE GOLVEN TROTSEREN BIJ WAVEFUN
Ben je eerder avontuurlijk aangelegd? Dan hebben wij nog een fijne laatste tip voor jou. Voor een sportieve activiteit op zee ben je bij Wavefun aan het juiste adres. Van april tot september bieden ze jetscooters, vaarboten, Bananafun, kickbikes & nog veel meer aan. Verhuur van jetscooters en kickbikes. Je kan er ook offshore boottochten en snelvaartboottochten naar Oostende, Zeebrugge, Vlissingen of Breskens doen. Echt een aanrader van jewelste voor wie wat meer pit wilt deze zomer.

Op zoek naar meer in Blankenberge?
Bezoek dan zeker www.visit-blankenberge.be voor alle laatse nieuwe info!