Waarom Blankenberge niet eens mét gids verkennen?

Zong Hugo Matthysen niet luidkeels dat Blankenberge een parel aan de kust is. Meer nog… het zou zelfs de mooiste plek op aarde zijn…. toch voor wie zand met schelpjes lust. 

We wilden wel eens gaan kijken of Hugo Matthysen het bij het rechte eind had en lieten ons door de stad gidsen! Best een aanrader, zo een gidsbeurt!
 

Blankenberge mét gids
Blankenberge mét gids

Blankenberge mét gids

 

Blankenberge was eigenlijk net een Belgische kustplaats waar we zelf nog nooit geweest waren. Hoe dat komt weten we niet maar het ligt misschien gewoon aan het feit dat we de stad niet goed kenden. Natuurlijk doet Blankenberge onmiddellijk aan een of andere muziekprogramma decennia geleden denken (😉yup, ondergetekende gaat al zolang mee) of aan de zeehondjes bij Sealife. Maar voor de rest was Blankenberge een blinde kaart.

We wilden onze echte kennismaking ineens goed aanpakken. Het werd geen slenterdagje op de zeedijk maar we wilden de stad eens van binnenuit leren kennen. Een gids leek ons dus een goed idee. Plaats van afspraak was het Belle Epoque museum, dat we dan ook ineens bezochten.

Rendez-vous aan het Belle Epoque museum

Jaja, in Blankenberge is een Belle Epoque museum. En was voor een. In drie prachtige belle-epoquevilla’s aan de Sint Rochuskerk dompelden we ons onder in de hoogdagen van Blankenberge. Eind 19de eeuw was Blankenberge the place to be voor de rijkere burgerij uit het binnenland (maar ook uit het buitenland). Het moet een indrukwekkende tijd geweest zijn: maanden vakantie aan zee, een mengelmoes van nationaliteiten, dienstmeiden à volonté, imposante villa’s, luxueuze hotels, kleurrijke badhuisjes op het strand, … toch voor de rijkeren.

En de plaatselijke arme vissersbevolking ? Die zag het toch af en toe met lede ogen aan. In het museum doken we dus eventjes naar het verleden en volgden we enkele bewoners van de stad, zowel rijk als arm, een chique madam, een echte vissers of een ‘vijswijf’, ze vertelden allemaal hun verhaal. Best wel interessant. Het museum is dus zeker een aanrader.

Belle Epoquemuseum blankenberge
Belle Epoquemuseum
Belle Epoque museum
Belle Epoque museum

Les petites histoires van Blankenberge

Eenmaal we in het museum rond waren, vertrokken we met onze gids voor een wandeling door de straten van de kuststad. Zij bracht op langs enkele en vertelde ons heel wat petites histoires over de visserij of de belle epoque. Ze nam ons mee naar dé trappen van de stad en vertelde het échtte verhaal over het vreemde standbeeld op de zeedijk. Een gids nemen is beslist een meerwaarde. Zonder haar waren we 100% zeker voor bij de prachtig van de sloophamer geredde mozaïek in het casino voorbij gelopen of waren we ongetwijfeld nooit bij het nog maar pas gerestaureerde administratief huisje op de binnenplaats van Huis Mamet.

Dat we ergens midden in de wandeling moesten schuilen voor een gigantisch warme-onweer, kon de pret niet bederven! Laat maar komen die gidsbeurten !

Wil je Blankenberge op een andere manier leren kennen of heb je ook geen zin om je neer te ploffen in een van de vele strandbars, boek dan eens een stadsgids en je zal verwonderd zijn waar de gids je mee naartoe sleept!

Villa Mamet
Villa Mamet

Wat nog te doen?

Blankenberge is natuurlijk ook de kuststad waar je op ‘de Lustige velodroom’ allerhande rare fietsen kan uitproberen. We moesten het geen twee keer vragen aan onze gasten. Natuurlijk wilden zij dat wel eens proberen. En het moet gezegd… vertier alom.

O ja, eten doe je in Blankenberge natuurlijk op de Pier!

En als je dan toch in Blankenberge bent, breng dan zeker eens een bezoekje aan SE LIFE. Meer dan 50 aquaria tonen de mysterieuze onderwaterwereld: van spectaculaire haaien, beruchte piranha’s, het zeepaardjes kweekprogramma tot een prachtige zeeschildpad met een beperking.

de lustige velodroom blankenberge
De lustige Velodroom
De Pier
De Pier
Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.