Op bezoek tussen twee wereldoorlogen

Wist je dat er aan onze kust een wel heel speciaal stuk oorlogserfgoed ligt? En dat dat in een prachtig duinengebied gelegen ligt? En dat er zoveel te doen is voor jong en oud? Wij bezochten deze zomer Atlantikwall Raversyde en kwamen meer dan happy terug van ons bezoek, en daar brengen we uiteraard graag verslag over uit :-) 

Duitse verdedigingslinie

Je hoorde de naam Atlantikwall misschien ooit al eens vallen. Wel, Atlantikwall Raversyde is dus één van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinie, met meer dan 60 bunkers, open en ondergrandse gangen, observatieposten en geschutstellingen, gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog.(de batterij Saltzwedel-neu). In datzelfde gebied ligt ook batterij Aachen, en dat is de best bewaarde kustbatterij uit de Eerste wereldoorlog. De sporen van twee wereldoorlogen dus, en dat in een prachtig glooiend duinengebied met uitzicht op zee. 

In het onthaalgebouw bekijken we alvast enkele gerestaureerde collectiestukken, alsook de fototentoonstelling ‘Atlantic Wall’ van Stephan Vanfleteren.  

Atlantikwall Raversyde
Atlantikwall Raversyde

Activiteiten voor jong en oud

We worden hartelijk welkom geheten door vriendelijke medewerkers, die ons laten zien wat hier allemaal te beleven walt.  
 
Voor gezinnen met tieners is er de 'Escape Enigma’, een escape wandeling waar je onderweg raadsels en puzzels moet oplossen tussen de bunkers en loopgraven, en zo ook tegelijkertijd het verhaal ontdekt van Atlantikwall Raversyde. Wij kozen voor deze tocht en amuseerden ons rot met de verschillende puzzels. Let wel: reken voldoende tijd voor de volledige tour, wij waren ongeveer een drietal uren bezig. Het spelen van de Escape Enigma is trouwens inbegrepen in de prijs van je toegangsticket. 
 
Ook aan de kinderen is gedacht, want met de veertien verschillende voeldozen die over het terrein verstopt zijn, leren ze spelenderwijs bij over Wereldoorlog I en II. De tocht is geschikt voor kinderen tussen 6 en 12, maar wij zagen ook heel wat jongere kindjes enthousiast voelen en raden wat er de doos zat. 
Je kan de twee zoektochten (enigma tour voor tieners & kinderzoektocht) trouwens tegelijkertijd doen, want de tours volgen hetzelfde parcours. 

Escape Engima in Atlantikwall Raversyde
Escape Engima in Atlantikwall Raversyde
Escape Engima in Atlantikwall Raversyde
Kinderzoektocht in Atlantikwall Raversyde

Oorlog in cartoonvorm

In één van de allereerste bunkers op onze wandeling botsen we al direct op de nieuwe expo ‘Oorlog in animatie’. Oorlog is een thema dat namelijk vaak voorkomt in animatiefilms. In een aantal bunkers kan je verschillende kortfilms ontdekken, een vreemd contrast tussen kinderlijke figuren en de harde realiteit van de oorlog. Wij zijn onder de indruk van ‘Sirene’, een Oekraïense kortfilm die vorig jaar werd gemaakt om kinderen te leren hoe ze om moeten gaan met een bomalarm. 

Batterij Aachen

Goed, voor je denkt dat ik de hele tijd aan het schrijven ben over Duracell-batterijen, even een verduidelijking: ‘een batterij is een militaire term voor een verzameling van wapens zoals kanonnen, raketten, vaak opgesteld in een rij’. 
Tijdens onze escape wandeling botsen we eerst op batterij Aachen, degene uit Wereldoorlog I dus. We dwalen tussen observatie- en commandoposten, loopgraven en munitiebunkers. We lossen raadsels op, en door de maquettes, animaties en reconstructies krijgen we een duidelijk beeld van hoe het leven er hier aan toe ging. 
Mooi is ook het Groene Geruite huis, gemaakt door een kunstenares die een vleugje vrouwelijkheid wou toevoegen aan een – voor de rest – hele mannelijke site. 

Batterij Aachen
Batterij Aachen
Batterij Aachen

Batterij Saltzwedel-Neu

En dan gaan we over naar restanten uit de Tweede Wereldoorlog
Deze tweede batterij behoorde tot een serie van batterijen die onze kust beschermden. Zoals veel andere batterijen, is ze genoemd naar een belangrijke figuur uit de Duitse geschiedenis, duikbootcommandant Reinhold Saltzwedel. 
Bunkers, luchtafweer, zoeklichten, personeelsbunkers, barakken en loopgangen; alles is hier heel goed bewaard gebleven. Het fijne is dat veel bunkers gerestaureerd zijn en opnieuw zijn ingericht met authentieke objecten. Er ook dat er vanalles te beleven valt. Ook het wandelen zelf in deze batterij is heel fijn. Door de vele tunnels, trappen en loopgangen is het best een avontuurlijke tocht. Ik ben er van overtuigd dat de meeste kinderen dit stuk echt heel boeiend gaan vinden, het voelt immers levensecht aan. 

Batterij Saltzwedel-Neu
Batterij Saltzwedel-Neu
Batterij Saltzwedel-Neu

Prachtig duinengebied

En uiteraard genieten we niet alleen van het goed bewaarde oorlogsverleden. Atlantikwall Raversyde ligt in een prachtig duinengebied. Tussen de bunkers en wapens groeien mooie wilde bloemen, die mooi contrasteren met de grauwe gruwel. Af en toe kunnen we ook een blik op de Noordzee werpen.  

Net naast het museumgedeelte van Atlantikwall Raversijde vind je ook het provinciedomein Atlantikwall Raversyde, waarvan de laatste trouwens gratis toegankelijk is. Waar je in het museumgedeelte door de duinen wandelt, vind je hier ook bossen. En uiteraard is hier ook aan gezinnen gedacht met een speeltuin en het speelbos Testerep.  

Prachitge natuur in Atlantikwall Raversyde
Prachitge natuur in Atlantikwall Raversyde

Lunchtijd!

En wat past er beter bij een heerlijke daguistap dan een lekker etentje; niets toch? Wij schoven de voetjes onder tafel bij Bierrestaurant Heerlijk; dat heel dicht bij Atlantikwall Raversyde  ligt. De echtgenoot is trouwens niet vies van een lekker biertje, dus dus die was meer dan blij met de restaurantkeuze. Vriendelijke uitbaters, originele biertjes, meer dan heerlijk eten en een terras waar (kleinere) kinderen kunnen spelen; dikke aanrader dus! 

Praktische info

Atlantikwall Raversyde heeft een grote gratis parking en is ook vlot bereikbaar met bus of met de kusttram. Het domein is heel dicht gelegen bij het vliegveld van Oostende, misschien leuk om te combineren met ‘vliegtuigspotters’ in het gezin. 
 
Niet het hele domein is toegankelijk met een rolstoel of een buggy.  
Als je een bezoek brengt met hele jonge kinderen, breng je best een draagdoek of –zak mee, zodat je de twee ‘batterijen’ helemaal kan bezoeken. Je kan ook een draagzak ontlenen aan de ticketbalie. 
 
Check zeker ook de openingsuren vooraf; want het domein is niet het hele jaar geopend. 

De conclusie van ons alle drie? …. Een meer dan geslaagd bezoek En een ideale daguitstap voor jong en oud! 

Heerlijk bezoek in Atlantikwall Raversyde