10 Riebedebie-tips voor de paasvakantie

Benieuwd waar wij jou naartoe sturen deze paasvakantie? 

1. Geen paasvakantie zonder paasspeurtocht in het Arboretum

Het is lente in Arboretum Kalmthout, Kom kleurrijke eitjes tellen en speur mee naar paashazen in de grote arboretumtuin. Ook onze Kalmthoutse vriendjes Suske & Wiske zijn van de partij! Verzamel zoveel mogelijk eieren op je speurkaart. Onderweg kun je leuke spelletjes spelen en nadien wacht je een chocolade verrassing!

Een uitstap op kindermaat

Kom je met je vrienden of je familie? De arboretumtuin is een heerlijk groene plek om op avontuur te gaan. Er groeien bijzondere bomen, struiken en bloemen uit de hele wereld. Wandel over het boomstammenpad, speur de vijver af en zoek de eerste kikkers, of verstop je in het bamboebos. In de cafetaria kun je gezellig tekeningen inkleuren bij een drankje. Zin in méér? Breng na de paasspeurtocht een bezoek aan het Suske en Wiske Museum van Kalmthout, en doe mee met de paaswedstrijd.

Ideaal voor jonge speurders van 4 tot 10 jaar!

2. Op reis naar Mini-Europa in Brussel

Aan de voet van het Atomium ligt Mini-Europa, het enige park waar je in enkele uren door heel Europa reist. Nu we niet ver kunnen reizen, is een bezoek aan Mini-Europa een ideaal tijdverdrijf. Een unieke tocht! Kuier door de typische sfeer van de mooiste steden van het oude continent. Big Ben en zijn typisch deuntje verwelkomen je in hartje Londen. Gondels en mandolines laten u de charmes van Venetië ontdekken… echt eens de moeite om de te bezoeken. 

mini-europa

3. Doe de escape room in het MOT Grimbergen

Laatste kans om deel te nemen aan de Escape Room in MOT Grimbergen! Deze escape room voor kinderen en tieners brengt je terug naar een arbeiderswoning van zo’n 100 jaar geleden. Het is putje winter en het vriest. De voorraad steenkool om de kachel mee te stoken raakt uitgeput. Kan jij op tijd het 'zwarte goud' vinden? Of verkleum je tot op het bot…De deur gaat dicht (maar niet op slot) en het spel begint. Aan de hand van puzzels en raadsels moet je een uitweg zien te vinden. Slaag je er in om de kamer binnen de tijd te verlaten?

Een leuke activiteit gezinnen met kinderen en tieners!

4. Vier de paasvakantie in het Zwin Natuurpark

In Zwin Natuur Park draait alles tijdens de paasvakantie om eitjes - en niet alleen de chocolade paaseitjes. Kom alles te weten over eieren! De Zwingids toont je eieren van allerlei soorten die je nog niet eerder zag. Volg huttenparcours door het natuurpark en leer onderweg alles over vogels en hun eieren, luister naar grappige verhalen of ga op zoek naar de kleinste kriebeldiertjes in het zoutwaterlabo. Met wat geluk kun je in het Zwin ook de ooievaars spotten, die na een lange reis vanuit het zuiden weer in ons land zijn aangekomen. 

5. Iedereen Rubens? Ook in de paasvakantie in Aalst

We gaven hier al eerder de toptip maar in de Sint-Martinuskerk in Aalst hangt een indrukwekkend schilderij: De pestlijders van Rubens. Reporter Veerle trok ernaartoe met haar gezin (dus lees dit verslagje zeker al eens na voor je vertrekt!)

Via een smalle wenteltrap klim je helemaal naar de zolder van de kerk, waar de Vlaamse meester je meeneemt naar zijn virtuele schildersatelier: hoog boven de gewelven van de kerk mag je vervolgens je eigen digitale versie creëren van Rubens' meesterwerk. Als dat geen supercool idee is om in de paavakantie te doen? 

Combineer je bezoek aan Iedereen Rubens met tal van andere bezienswaardigheden in Aalst. Ook wandelen, fietsen of winkelen kan naar hartenlust.

iedereen rubens

6. DOE parcours voor jonge wolven in KOERSmuseum in Roeselare

De Wolfpack is back... Naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van de wielerploeg Quick-Step Cycling Team loopt in KOERS een nieuwe expo over The Wolfpack. Voor de jonge wolven vanaf 5 jaar heeft KOERS ook een opdrachtenparcours in petto! Hoe goed ken jij de ploeg? Hoe snel bij jij op een jaren 80-tijdritfiets? Maak jouw eigen medaille en word een wolf op het podium! Misschien win je wel een gesigneerde wieleroutfit!

7. Doe de allerleukste paasspeurtocht van het land in Plantentuin Meise

Speur mee in de Plantentuin naar de grote paaseieren, doe de opdrachten, vind de paashaas en krijg een leuke verrassing.Neem je kaartje met uitleg over de Paasspeurtocht aan de ingang en vertrek voor een spannende wandeling met verrassende opdrachten. Kan jij alle antwoorden vinden? 

Praktische Info

  • tijdens de hele paasvakantie, van 2 april tot 18 april 2022 van 10 u. tot 18 u. (sluiting Domein)
  • kaartje met uitleg te verkrijgen aan de Ingang Keizerin Charlotte, net voorbij de elektronische toegangspoortjes (Nieuwelaan 38) 
  • afstand speurtocht: 2 km
  • voorzie waterdicht schoeisel 

8. Het Mysterie van Minerva in Landcommanderij Alden Biesen

Gisterenavond hield de landcommandeur, de baas van Alden Biesen, een bloesemfeest. Hierop had hij al zijn medewerkers uitgenodigd als dank voor hun harde werk. Tijdens dit feest werd in het park het hoofd van het standbeeld van Minerva gestolen. Al gauw worden een aantal gasten verdacht omdat ze niet de hele avond op het feest aanwezig waren. Wie van deze personen heeft die avond het hoofd meegenomen?  

​Detective Hercule de Bij wil dit mysterie oplossen. Help jij samen met Hercule de dader te vinden? Weet je ook met welk voorwerp Minerva werd onthoofd en waar het hoofd is verborgen? Vind jij het antwoord op de vragen: Wie? Wat? Waar?  

Praktisch
Dagelijks van 26 maart tot 1 mei
€ 3,- per boekje
Haal je invulboekje af in het toeristisch onthaalcentrum en start je zoektocht.
Reserveren is niet nodig.
Meer info vind je hier en hier

adventure days

9. Ga naar de Adventure Days bij Kattevennen

Tijdens de paasvakantie is er heel wat te beleven in Kattevennen. Tijdens de adventure days kan je genieten van een uitgebreid programma voor jong en oud. De activiteiten zijn onderverdeeld in 4 categorieën: Saturnus, boom, paard en Dry-Slope. Onder ‘Saturnus’ vallen alle activiteiten van de Cosmodrome. ‘Paard’ en ‘Dry Slope’ staan voor alle sportactiviteiten van Sport Vlaanderen. Onder ‘boom’ vallen activiteiten rond natuur. Nieuw hier zijn de activiteiten in het kader van “Forest School”. Met o.a. de workshops “Woudlegendes met de oude bosuil”, “Overal muziek”, “Koken in het bos” en “Natuurlijke EHBO”. Kinderen leren hier survival skills terwijl ze de natuur ontdekken.

Benieuwd naar het volledige programma? Download de brochure.

Tip: test de Bliksemtrap uit!
Langs de hoogste schans van de dryslope loopt een 35m hoge trap in de vorm van een bliksemschicht. De met spiegelpanelen beklede constructie werd gerealiseerd door Sport Vlaanderen  i.s.m. Stad Genk en geeft een prachtig zicht op het Nationaal Park Hoge Kempen. De bezoeker kan de trap gratis betreden vanaf zaterdag 2 april.

10; Doe de Kijktocht in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Wil je de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ op een speelse manier ontdekken, samen met je kinderen? Ga dan op kijktocht in het Gallo-Romeins-Museum! Met een boekje in de hand komen jullie voorbij tien voorwerpen uit de collectie. Van elk voorwerp zien jullie drie foto’s. Maar let op! Slechts één foto is de juiste, de twee andere foto’s bevatten een fout. Zie jij wat er niet klopt? Sta even stil, kijk aandachtig en controleer jullie antwoord. Er is een kijktocht voor beginnende speurders en een voor meer ervaren speurneuzen. Uitgespeurd? Kom dan even langs het onthaal voor een leuke beloning!

 

gallo romeins museum