11 tips in Koksijde-Oostduinkerke, de perfecte plek voor een weekendje aan zee!

Ach, het zeetje ! Romantisch door de branding slenteren, picknicken op het strand, heel veel ijsjes eten en met het hele gezin de zon zien zakken in de zee. We hebben allemaal fantastische herinneringen toch aan vakanties en uitstapjes aan zee?   
Maar hé, er is natuurlijk meer dan zon, zee en strand. Dus trokken wij op pad om Koksijde en Oostduinkerke binnenstebuiten te keren en te kijken wat daar allemaal te beleven valt voor het hele gezin. 
Spoiler alert: heel veel ! Klaar voor 11 tips voor een heerlijk weekendje aan zee? 

Tip 1: Een schatkamer vol botten

We starten ons weekendje in Koksijde met een bezoek aan Museos, een museum over botten en skeletten, gerund door de übersympathieke biologen Leentje en Luc. Wat een schatkamer is deze plek, en wat een machtig gebouw waarin het museum gevestigd is. Verwacht hier geen stoffige botten in ouderwetse kasten, maar een hip en fris gebouw. En vooral twee mensen die met veel liefde hun kennis en passie willen doorgeven, zowel aan jong als oud. 
Er zijn verschillende zoektochten, en Leentje en Luc zijn een onuitputbare bron aan leuke weetjes en verhalen over de meest fascinerende botten. 
Op de bovenverdieping kan je zelf aan de slag met microscoop, pen & papier en met het terug in elkaar knutselen van een skelet van een vrouwtjesleeuw. 
 

Wil je meer weten? 

Een uitgebreid verslag van ons bezoek vind je hier. 

MuseosKoksijde
MuseosKoksijde

Tip 2: Alles loopt hier op wieltjes!

Wij huurden fietsen tijdens ons weekendje Koksijde en rolden gezwind van ene mooie plek naar de andere. Heerlijk hoe fietsvriendelijk Koksijde is! Er zijn keiveel speciale fietsstraten, en prachtige fietspaden door de duinengebieden. En hé, misschien is dit ook de ideale plek om eens een tandem uit te proberen, of om een nostalgisch ritje met een go-cart over de dijk te maken.

FietsendoorKoksijde

Tip 3: Kunsttroef in het Paul Delvauxmuseum

Midden in één van de prachtige villawijken van Sint-Idesbald ligt het charmante pand met het Paul Delvaux-museum. Je weet wel, die schilder die bekend is om de vele treinen en skeletten op zijn schilderijen. Ondanks het vak kunstgeschiedenis van meer dan twintig jaar geleden op school; kon ik ook niet veel meer zeggen dan dat over de bekende Belgische schilder. Gelukkig is daar nu verandering in gebracht.  

Wat een topwerken heeft die man gecreëerd. De schilder is ook niet zo makkelijk in een hokje van één bepaalde richting te plaatsen. Ergens in het museum las ik de quote dat hij eigenlijk schilderijen creëerde waarin hij zelf zou willen wonen. En dat is de nagel op de kop.  
Deze plek is een echt pareltje voor de kunstliefhebber

Een uitgebreider verslag over het Paul Delvauxmuseum lees je hier.

PaulDelvauxMuseum

Tip 4: UNESCO-werelderfgoed

Wist je dat het strand en zee van Koksijde wereldberoemd zijn voor een uniek iets? En dat dit zelfs werd erkend door de UNESCO als cultureel erfgoed? Dan heb ik het natuurlijk over het garnaalvissen te paard, een fantastisch schouwspel!
Het goede nieuws is dat je hen tijdens het uitoefenen van hun ambacht tijdens de zomervakantie bijna dagelijks aan het werk kan zien. Maar ook buiten de vakanties gaan ze op pad om die heerlijke lekkernijen uit de zee te halen. Dan volgen ze uiteraard het ritme van de natuur (ah ja, want eb en vloed) en check je best vooraf op de site van Toerisme Koksijde wanneer je hen aan het werk kan zien. 

Tip 5: Struinen door de duinen

Wist je al dat Koksijde de hoogste duin aan zee heeft? De Hoge Blekker heet ie, en hij heeft zijn naam niet gestolen. Ik geef toe, het is een kuitenbijter, maar het uitzicht maakt het helemaal waard! Of het naar beneden rollen van de duin natuurlijk ook.

Wij fietsten over de Hoge Blekker, reden bij valavond door het prachtige natuurgebied van de Doornpanne en wandelden door de prachtige Schipgatduinen in een haast verlaten duinengebied. Wie nog eens zegt dat er aan onze Belgische kust geen natuur meer te vinden is, moet zeker eens een weekendje afkomen naar Kosijde.

Schipgatduinen

Tip 6: Hippe & hedendaagse kunst in het Duinenhuis

Ken je het Natuureducatief centrum Duinenhuis al? In dit gebouw vingen nonnetjes vroeger kinderen op die het wat moeilijker hadden. Nu is het vooral een gebouw met een fantastische ligging bovenop de duinen, waar allerlei activiteiten rond ‘natuur’ worden georganiseerd. Zo kan je hier terecht voor sterrenjutten, sterrenkijken, geleide wandelingen, en nog veel meer. 

Op de eerste verdieping kan je in de zomermaanden (tot 10 september ‘23) de gratis tentoonstelling ‘Stokman’ gaan bekijken, een reeks vrolijke en kleurrijke kunstwerken over de lokale dierenwereld. Echt heel leuk om te zien! 
En het allerleukste? Op het einde van de tentoonstelling mogen kinderen met stempels zelf een dier ontwerpen. Wie weet wordt hun ontwerp wel gekozen door de kunstenaar om het in echt te gaan maken? 

DuinenhuisKoksijde
DuinenhuisKoksijde

Tip 7: Smullen maar!

IJsjes ! Wafels ! Picknicken op het strand ! Brunchen in de duinen! Verse garnaalkroketten! 
Bij een weekendje weg hoort lekker eten. Er zijn talloze brasserieën en restaurants aan zee. Zelf schoven wij de voeten onder tafel in huisbrouwerij Sint-Idesbald,  waar ze heerlijke garnaalkroketten op ons bord toverden. Ga hier trouwens zeker eens binnen in de brouwerij zelf, waar ze je met veel plezier tonen hoe het bier rechstreeks vanuit de vaten verbonden is met de tap.

BrouwerijSint-Idesbald

Tip 8: Terug in de tijd in het Abdijmuseum Ten Duinen

Hoe zag het er in de middeleeuwen nu eigenlijk echt uit in abdij Ten Duinen
We starten de tour met een keileuke VR-beleving en bladeren zo niet alleen door een eeuwenoud boek, maar stelen ook nog eens een koekje in de abdijkeuken 😊 
Door de VR-beleving is het daarna veel gemakkelijker om te zien hoe de ruïnes in de tuin er nu vroeger in het echt uit zagen. Na het spelen van wat mideleeuwse spelletjes gaan we nog op zoektocht door het museum en eindigen bij de levensgrote maquette boven op zolder. Een interactief en boeiend museum! 

TenDuinen
TenDuinen

Tip 9: Oogjes dicht en snaveltjes toe bij Chalets Koksijde

In Kokijde en Oostduinkerke zijn er tientallen plekken om te blijven overnachten, voor ieders budget. Van familiehotels over charmante B&B ‘s tot campings. Zelf kozen wij voor een stacaravan op de rustige familiecamping Bloemenduin. Met niet alleen heel veel ruimte, twee slaapkamers én twee badkamers, een frisse inrichting en een patio met heerlijke ligstoelen. Echt een plek om nog eens terug te keren!

ChaletsKoksijde

Tip 10: Zon, zee & strand

Een dooddoener, ik weet het, maar uiteraard kom je naar de zee om de voetjes lekker in het zand te steken, de zon te voelen branden op je huid en verfrissing te zoeken aan zee. Of om eindelijk eens met het hele gezin het grootste fort te bouwen op het strand?  
En hoe kan het ook anders … Je kan Koksijde niet verlaten zonder de zon hebben zien zakken in zee. Nestel je op een dekentje op het strand, lekker knus bij elkaar en geniet van het dagdagelijkse, maar toch magische schouwspel van de zonsondergang.

Zonsondergang

Tip 11: Een uitgebreid zomeraanbod

De deuren van het NAVIGO-museum blijven voorlopig nog even gesloten, want in 2024 komt daar een potvis in. Valentijn van Sint-André neemt na de verbouwingen opnieuw zijn intrek in het gloednieuwe museum. Maar in de tussentijd kan je op een aantal vrijdagavonden wel genieten van de visserijfolklore-avonden op het binnenplein van het museum met live muziek, markt en hapjes en drankjes.  

Ook vind je deze zomer opnieuw op verschillende locaties in Koksijde de Schatten van Vlieg-zoektocht. Verzamel al je stickers op de schatkaart, kleur de tekening en breng ze samen naar de bib waar je een leuke extra prijs ontvangt!

Wat een topweekend! Wanneer kom jij naar Koksijde? 

Vlaanderen Vakantieland: tips voor een overnachting in Koksijde

Hotel

Hotel Apostroff (Koksijde)

Reigersnest (Koksijde)

Casino Hotel (Koksijde)

Soll Cress (Sint-Idesbald, Koksijde)

 

B&B

Soluna (Oostduinkerke, Koksijde)

Beachhouse (Oostduinkerke, Koksijde)

 

Vakantiewoning

Sea Nooz (Koksijde)

La Maison Fleurie (Koksijde)

Vakantievilla Marie-Arthur (Koksijde)

Villa Kerkepanne (Sint-Idesbald, Koksijde)