Getest en goedgekeurd: Provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne

Voor een dagje aan zee in de winter mag je ons altijd wakker maken. Muts en jas aan, en dan met hopelijk een winterzonnetje even heerlijk gaan uitwaaien. Als kind kwam ik al in De Panne en nog steeds kies ik vaak voor deze kustgemeente als we een dagje zeelucht willen opsnuiven. Wist je dat je in het bezoekerscentrum ook een leuke expo kunt meepikken? Wij testten het voor je uit.

Duinpanne, dat is de naam van het provinciaal bezoekerscentrum midden in een natuurgebied in De Panne. Hele enthousiaste baliemedewerkers heten ons welkom en we krijgen gelijk wat meer info over de Expo Sea Change die je hier kan meepikken.  
Deze permanente expositie staat volledig in het teken van de zee en is echt wel op gezinsmaat gebouwd. Verwacht hier dus gerust veel kleur, interactieve elementen en geboeide kinderen.

DuinpanneSeaChangeExpo

Diep onder de zee

Op de benedenverdieping wordt gestart met biodiversiteit. Er leeft veel meer dan de gebruikelijke vissoorten die we kennen in onze Noordzee.
We kruipen in de duikboot en gluren door de periscoop op zoek naar de talrijke scheepswrakken die op onze zeebodem liggen. Ook kleine archeologen in de dop zijn hier op de juiste plek, want er liggen flink wat af te borstelen fossielen in deze zaal.

Via het hellend vlak stijgen we geleidelijk aan boven het waterniveau.  Hier kunnen we ook aan de lijve ondervinden wat die stijgende zeespiegel nu effectief voor onze kust zou betekenen.

DuinpanneSeaChangeExpo
DuinpanneSeaChangeExpo

Hop, naar de controletoren!

Na het onderzoeken van het skelet van een dwergvinvis en helaas ook wat de vervuiling met onze Noordzee aanvangt, kunnen we door naar de controlekamer. Hier kunnen we zelf proberen de zee te beheersen. Want je kan niet zomaar in ieder stuk van de zee alle activiteiten laten doorgaan. De dochter was hier heel enthousiast over de verschillende puzzels.

De expo eindigt bovenop de panoramatoren, met alvast een zalig uitzicht over de omgeving. Dat smaakt naar meer.
Is de expo een aanrader? Zeker nieuwsgierige kinderen in basisschoolleeftijd zullen hier volgens een leuke tijd kunnen doorbrengen. Nieuwsgierige ouders trouwens ook!

DuinpanneExpoSeaChange
DuinpanneSeaChangeExpo

Zoektochten en toffe gezinsactiviteiten

De Duinpanne heeft trouwens niet alleen de expo in de aanbieding. Buiten kan je een mooie wandeling maken en ze hebben zelfs verschillende zoektochten gemaakt, zowel voor kleuters als basisschoolleeftijd. Een aantal jaar geleden met een toen wat kleinere dochter gingen we al op zoek naar de verschillende schaduwen van dieren die her en der over het domein verstopt zijn.  Onderweg kom je trouwens langs de helemaal vernieuwde speeltuin, die echt mooi geworden is. De speeltuin ligt trouwens net naast de cafetaria. Altijd een win-winsituatie toch, nietwaar?
Deze keer gingen we voor de iets moeilijkere zoektocht, de Piratenroute; waarbij we op zoek moesten naar het geheim van de Duinpanne.
Check trouwens voor je vertrekt even de activiteitenkalender van het bezoekerscentrum. Ze hebben vaak hele leuke gezinsactiviteiten waarbij je iets opsteekt over de natuur.

DuinpanneZoektochten
DuinpanneSpeeltuin

Nog niet uitgewandeld?

De Panne heeft echter nog een hoop meer te bieden, waaronder uiteraard het pretpark en zwembad met alle vriendjes van Samson. Maar wist je als je een paar kilometer vanaf Plopsaland in de richting van de Franse grens rijdt; dat je dan bij een fantastisch natuurgebied komt? Natuurreservaat de Westhoek ligt letterljk aan de grens (je kan zelfs kiezen of je in België of Frankrijk parkeert, altijd leuk) en is een fantastisch duinengebied met twee mooie uitkijkplatformen. Volg de knooppunten en je komt doorheen een prachtig stukje duinen. Ook het strand is hier ongerept en rustig. Een dikke aanrader!

DePanne-Natuurreservaat de Westhoek