Op drakenjacht in het Abdijmuseum Ten Duinen

Zomervakantie en een paar dagen vrij, hoera! Dat betekent een blik werken op het uistapjes-verlanglijstje. Al lange tijd prijkte het Abdijmuseum Ten duinen in Koksijde op dat wensenlijstje. De weerman voorspelde een mooie zonnige dag, dus een ideale dag om strand en een streepje cultuur te combineren.

Op naar Koksijde

Na een bezoekje aan de website van het Abdijmuseum (want a ja, nog steeds coronamaatregelen, dus het is nog altijd beter om een tijdslot op voorhand te boeken in het museum), zagen we dat het Abdijmuseum pas in de namiddag geopend was. Dus dat kon maar één ding betekenen: picknicken op het strand!

Goede vriendin en medereporter Renilde scharrelden onze drie dochters, een lekkere lunch, wat koude drankjes bij elkaar en reden tegen de middag naar Koksijde. We parkeerden alvast bij het museum, dat fris oogde met de mooie combinatie van oude en nieuwe architectuur en de mooie rode opvallende beelden. Dat beloofde alvast voor straks!

Nog geen vijftien minuten later konden we ons al neervlijen op een dekentje met de tenen in het zand.  De dochters sprongen in de branding en zochten naarstig schelpjes, terwijl wij genoten van het verfrissende briesje en onszelf voltankten met ‘vitaminsea’.

Terug in de tijd

Het is zomer, dus dat kan maar één ding betekenen. De Schatten van Vlieg zijn terug! Overal (in de meeste musea en andere bezienswaardigheden) vind je een leuke familiezoektocht. En dat is hier in het Abdijmuseum niet anders. Want ze kampen met een echte drakenplaag. Maar liefst twaalf draakjes zijn ontsnapt uit de museumkelder.
Een zoektocht is altijd leuk, dus gaan de dochters aan de slag om al die verstopte beesten te vinden en telkens een bijhorende vraag op te lossen. We vinden alle 12 draken, maar moeten toegeven dat ze zichzelf wel echt goed verstopt hadden. De zoektocht leidt ons door het leven van de monniken, archeologie en alles wat daarbij hoort.

Zoeken maar in het Abdijmuseum Ten Duinen
De prachtige Duinheren bij het Abdijmuseum
Het leven van de monniken in het Abdijmuseum
Op drakenjacht in het Abdijmuseum

Lego for the win

Het absolute hoogtepunt voor de dochters was de gigantische maquette van de abdij gemaakt in LEGO. Met uiteraard de obligate knopjes om in verschillende abijzalen het licht aan en uit te doen. Echt impressionant! En uiteraard ook boeiend om te zien hoe de ruïnes er vroeger uitzagen.

Tieners mee? Dan is de smartphonefotografiechallenge wellicht echt iets voor hen. Of is er ook VR. Eens je de Virtual Reality-bril in Ten Duinen op hebt, lijkt het alsof je echt belandt in 1490 met een teletijdmachine.

Lego in het Abdijmuseum Ten Duinen

Nog wat tijd over?

Er is in Koksijde nog wel meer te beleven. Een tijdje geleden deden wij hier de Doornpannewandeling van acht kilometer, die start aan het bezoekerscentrum de Doornpanne. Je komt dan bij de Hoge Blekker, de hoogste duintop (33 meter) van de Kust. Een zalig plekje om te genieten van het uitzicht en om in te ravotten!

Zo, een streepje natuur en cultuur, ideale combinatie voor een zomerse dag! Nu naar huis met een auto vol zand!