Museos, een schatkamer vol botten

Wist je dat Koksijde naast een fantastisch strand ook een paar heel toffe indoor musea en attracties heeft? Museos , een natuurhistorisch museum en tegelijkertijd ook het levenswerk van biologen Leentje en Luc, is er daar één van. Tijdens een weekendje weg in Koksijde brachten we hen een bezoekje. Neem je een kijkje mee?

MuseosKoksijde

Passie voor het vak

Op een zonnige zaterdagochtend opent Leentje met een stralende glimlach de deur van Museos in Kosijde-Bad. Leentje is de vrouw van Luc, en beide zijn ze gepassioneerde biologen en bezielers van Museos, hun levenswerk.
Museos is niet alleen een plek waar de passie voor de dierenwereld letterlijk van de muren druipt, maar eigenlijk mag je dit een schatkamer noemen volgestapeld en –gehangen met botten en skeletten van gewervelde dieren. Verwacht hier echter zeker geen stoffig museum met ouderwetse kasten. Integendeel zelfs!

MuseosKoksijde

Naar de radioloog met een opgezet beest

De grootste schedel in het museum is die van een potvis; de allerkleinste die van een dwergvleermuis. Het grootste volledige skelet is er één van een olifant, en het kleinste dat van een zeepaardje. Dus alles wat hiertussen ligt, mag je verwachten in Museos. Meer dan duizend objecten vind je hier terug: van oerrunderen tot vogels en nog veel meer. 
 
De dochter gaat aan de slag met wat verschillende zoektochten, terwijl wij intussen door Luc op wat leuke weetjes en verhalen worden getrakteerd. De dierenwereld is zo al boeiend, en dat wordt het helemaal in het rariteitenkabinet. Hier prijkt bijvoorbeeld de schedel van een Siaamees kalfje, iets wat ooit de cover van een wetenschappelijk tijdschrift haalde en waar ze terecht heel fier over zijn.

Ook leuk zijn de verhalen over hoe de collectie nog steeds uitbreidt. Zo vind je Luc wel eens met een nieuw opgezet dier bij de radioloog, in de wachtkamer samen met patiënten die iets gebroken hebben. Dat is immers voor hem de gemakkeljkste manier om te weten hoe volledig het skelet of de botjes in het opgezette dier wel zijn.

MuseosKoksijde
MuseosKoksijde

Zelf een ruggengraat in elkaar knutselen

Op de bovenste verdieping is het helemaal feest, want daar kan je allerlei zaken voelen, uitproberen en bekijken. Niet alleen een kleur- en knutselhoek voor de allerkleinsten, maar bijvoorbeeld ook een microscoop met leerrijke preparaatjes. En niet te vergeten de volledige ruggengraat van een vrouwtjesleeuw die je als een levensechte puzzel (gelukkig met nummertjes) weer in elkaar mag zetten. Er komn hier trouwens student-biologen die dezelfde puzzel komen oplossen, maar dan zonder nummertjes. Knap! En vooral heel erg leuk!

MuseosKoksijde
MuseosKoksijde

Kijk, eerlijk is eerlijk … Voor wie hier kwamen, had ik nog nooit van Museos gehoord. Maar wat ben ik blij dat we deze plek ontdekt hebben. Deze plek is zeker een bezoek waard! 

MuseosKoksijde