Word monnik voor een dag

monnik
ten duinen

Erfgoeddag in Ten Duinen

Wedden dat je er nog nooit over nagedacht hebt monnik te worden? Denk niet dat er in een abdij alleen maar gebeden wordt. Je werkt ook in de tuin, zorgt voor de dieren, leest en kopieert boeken of luistert naar muziek. Je woont bovendien in een indrukwekkend gebouw met een reuzegrote tuin. Nog redenen nodig om overtuigd te worden? Ga dan een kijkje nemen in het Abdijmuseum Ten Duinen. Veerle en haar gezin testten het alvast voor je uit.

 

Veerle: “Je komt bij binnenkomst terecht in de 11e eeuw waar een tempelier je aanmoedigt je te bekeren. De aandacht van jong en oud wordt direct op scherp gesteld. De Europese kaart met aanduiding van meer dan 1000 abdijsites wekt verwondering.” Jet (10): Ik wist niet dat er zoveel abdijen waren en zoveel in ons land!” Vervolgens ontdek je het leven en de gewoontes van de monniken en de archeologische collectie van de abdij. We krijgen antwoord op vragen als waarom de abdij verdwenen is en wat Sint-Idesbald betekende voor deze plek.
Op de bovenste verdieping vind je een indrukwekkende maquette in lego van de oorspronkelijke abdij. Met een lichtsysteem ontdek je waar de abdijkerk, de ziekenzaal of de moestuin gesitueerd waren. Hier blijven de kinderen hangen en geraken niet uitgekeken op de details van dit indrukwekkende bouwsel.

Wie een extra beleving wil kan een VR-bril huren (3/5 €) en rondwandelen in een virtuele abdij. Onderweg blader je door boeken of eet je een broodje. Cis (12): “Dit zou ik onmiddellijk opnieuw willen doen”. Een aanrader dus voor tieners.

Vergeet zeker niet buiten tussen de ruïnes te wandelen zodat de grootte van de abdij nog meer tot je doordringt. De kinderen vinden het fijn zich in te beelden wat zich waar bevond. Jet (10): “Ik beeld me in dat dit de abdijkeuken is en ga daarna een kaarsje branden in de kerk”. Heerlijk die jeugdige fantasie.

Meer info op www.tenduinen.be
Tijdens de erfgoeddag bezoek je gratis het museum en is er een gezinszoektocht.

monnik voro een dag